Film raakt! Ook de top van ministeries!

Het is doodstil in de zaal. Het licht dimt. Op het grote scherm lijkt het beeld stil te staan. Zwartwit. De muziek speelt door, dus er is geen sprake van een techniekfout. Een oude man kijkt uit over een Braziliaans berglandschap en begint te praten. In het Frans. De ondertiteling is Nederlands. Hij vertelt met een wijze stem over het perspectief van de fotograaf. En dat dat voor iedereen anders is, afhankelijk van zijn eigen geschiedenis.

De volledige top van twee ministeries, die een belangrijk jaarlijks event hebben, kijken naar de prachtige proloog van de documentaire Salt of the Earth, gemaakt door Wim Wenders (het fragment vind je bij deze tekst). De documentaire gaat over de levensreis die de beroemde fotograaf Sebastião Salgado maakt en de foto’s die dat heeft opgeleverd. Na afloop van het fragment nodig ik de deelnemers uit om elkaar te vertellen wat ze ervan vinden, wat hen heeft geraakt. Ze zitten in twaalf groepjes van acht aan mooie ronde tafels. Daarna vraag ik hen hoe dit fragment betekenis heeft voor hun leiderschap; ik nodig ze uit om het verhaal van het fragment te gebruiken als metafoor voor hun dagelijks leidinggeven. En zo gaat de ochtend verder. Mooie fragmenten over onder meer leiderschap, samenwerking en dilemma’s. Het levert intieme en betekenisvolle gesprekken op. Precies de gesprekken die de twee secretarissen-generaal van de twee ministeries voor ogen hadden en zelfs meer dan dat. Organisatie blij, deelnemers blij en ik blij.
Film raakt! En daarom gebruik ik film. We kijken met ons hele lijf en niet alleen met ons hoofd. En zo leven, werken en communiceren we ook. Dat besef is belangrijk voor het leven en voor het leren. Bij het leren zijn er volgens mij altijd drie elementen tegelijk nodig: inzicht (hoofd), gevoel (urgentie, verlangen hart) en (vernieuwd) handelingsperspectief (handen). En in een goed gekozen filmfragment zijn deze drie tegelijkertijd aanwezig. En daarom werkt het zo goed. Film versnelt het leren. En daarom gebruik ik het zo graag. Want ik hou van leren en van het versnellen van leren bij de ander!
Tot slot en zoals beloofd: kijk naar de prachtige proloog van de documentaire Salt of the Earth (2014) en laat je inspireren.

Robbert Braak

Meer info? Klik hier om Robbert een mail te sturen.
Gemaakt door Begeesterd